Salossa vesihuollon riskienhallintaan suhtaudutaan vakavasti. Maantieteellisesti laajassa kaupungissa vedenottamoiden ja kaivojen lukitus asettaa omat haasteensa. Elektromekaaninen kulunhallinta toi kaivatun ratkaisun.
Vedenjakelu on dynaamisempi toimiala kuin ensi ajattelemalta uskoisi. Automaatio yleistyy nopeasti. Valvomosta käsin voi jo tehdä monia työvaiheita, jotka aiemmin edellyttivät paikan päällä käymistä.
Salon Vesi vastaa puhtaan veden toimituksesta Salon kaupungin alueella. Siellä automaation piiriin on tuotu muun muassa vedenkäsittely ja -paine sekä virtausajot.
Toinen asia, jolla Salon Veden toimintaa on kehitetty, on kulunhallinnan nykyaikaistaminen. Takavuosien kuntaliitokset tarkoittivat vedenjakelun osalta välimatkojen moninkertaistumista. Someron rajalta saariston Särkisaloon on lähes sata kilometriä. Vesiverkoston ylläpidossa oli ajettava pitkiä matkoja.
Lukituksen osalta modernisoinnin tarvetta vauhditti myös avainhallinnan turvallisuusnäkökulmat.
”Aiemmin vesihuollon avaimia jäi helposti seikkailemaan teille tietymättömille, ja niiden kirjanpidossa oli kehitettävää”, Salon Veden vesilaitosesimies Mika Nieminen muistelee.
Lisäksi jo käytöstä poistettujen ura-avainten patenttisuoja oli rauennut vuosia aiemmin. Kenen tahansa oli helppo teettää niistä kopioita.
”Elektromekaaninen lukitus ja kulunhallinta vastasi täydellisesti pulmaan. Nyt voimme määritellä missä ja mihin aikaan avaimia voi käyttää. Kun vaikkapa huoltoliike tai alihankkija käy hoitamassa vesikalustoa vain siinä paikassa ja aikaikkunassa, joihin heille on myönnetty kulkulupa, riskit pienenevät merkittävästi”, Nieminen kertoo.
Nyt kulunhallinnan uudistamisen jälkeen, Salon Veden ovissa, porteissa ja luukuissa ratkaisuna on jo noin kuuden vuoden ajan toiminut Abloy Oy:n PROTEC² CLIQ. Lukkoja on runsaasti, sillä vesitorneja on 9, vedenottamoita 30, paineenkorotusasemia 37 ja kaivoja toistasataa. Lukituspisteitä on kaikkiaan noin 300.
Ratkaisuun kuuluu ovien avainpesien lisäksi IP68-suojausluokan säänkestävät, elektroniset riippulukot.
”Nyt ovat lukot toimineet niin kuin pitää, säällä kuin säällä. Enää ei tarvitse sulatella jään alle hautautuneita lukkoja sytyttimellä”, Nieminen huokaisee helpotuksesta.
Kulkuoikeuksia määritellään ja seurataan selainpohjaisella CLIQ Web Manager -ohjelmistolla. Oikeudet päivitetään sähköisiin avaimiin kätevästi vesilaitoksen valvomolla sijaitsevilla, lukijoilla varustetuilla ohjelmointilaitteilla.
Salossa kulunhallinnan kehittäminen ei jää tähän. Yhdessä Abloyn kanssa pohditaan jo mahdollisuuksia lisätä kulunhallintaa reaaliaikaisilla valvontaominaisuuksilla.
”Salossa käytössä olevan CLIQ-järjestelmän lokitiedoista voi jo nyt nähdä kuka on käyttänyt avainta milläkin lukolla ja mihin aikaan. Kulkurekisterin tietoja louhimalla voi tehdä oivalluksia, joilla toimintaa voi optimoida entistä taloudellisemmaksi”, Abloy Oy:n avainasiakaspäällikkö Mikko Oksa kertoo kulunseurannan hyödyistä.
Hallitse lukitusta, avaimia ja kulkuoikeuksia joustavasti etäkulunhallinnan avulla.