Laukaan vanhassa vankilassa olisi ollut edessä isot remontit. Tilat olivat liian suuret ja sijainti epätarkoituksenmukainen tämän päivän avovankilan tarpeisiin. Rikosseuraamuslaitos korvasi nämä Jyväskylän uudella avovankilalla, joka avattiin heinäkuussa 2020 kävelyetäisyyden päähän kaupungin keskustasta. Laitoksessa on 20 paikkaa naisille ja 40 paikkaa miehille.
Samoihin tiloihin muutti myös Jyväskylän yhdyskuntaseuraamustoimisto. Kiinteistö koostuu kolmesta talosta: palvelurakennuksesta, asuinrakennuksesta sekä tulopajasta, jossa vangit työskentelevät tulovaiheessa.
Vankilan kulunhallintaa suunniteltaessa tärkeimpiä asioita olivat järjestelmän helppokäyttöisyys ja turvallisuus.
”Entisessä Laukaan avovankilassa työntekijämme noutivat itselleen avaimet päivystyspisteeltä aina työvuoroon tullessaan ja luovuttivat ne takaisin vuoron päättyessä. Ulko-ovia emme pitäneet lukittuina päivisin. Vangeilla oli avaimet omiin huoneisiinsa. Avainhallinta oli monimutkaista ja alkeellisesta. Siitä halusimme luopua, kun muutimme uusiin tiloihin”, Jyväskylän vankilan ja yhdyskuntaseuraamustoimiston johtaja Tuula Tarvainen kuvailee.
Vankilatyössä kulunhallinnan turvallisuus korostuu. Myös yhdyskuntaseuraamustoimiston sijoittuminen samaan kiinteistöön vankilan kanssa edellytti kulunvalvonnan osalta erityisiä turvallisuusratkaisuja.
Nyt Jyväskylän uuden avovankilan oviympäristöt ja kulunhallinta on täysin nykyaikaistettu. Jokaisella vangilla sekä työntekijällä on hallussaan henkilökohtainen, elektromekaaninen PROTEC² CLIQ -avain. Sen kulkuoikeudet päivitetään seinäyksikössä aina sisääntulon yhteydessä. Tällä tavoin avaimen haltijalla on ajantasainen pääsy juuri hänelle määriteltyihin paikkoihin yhdellä ja samalla avaimella – asunnosta yhteistiloihin.
”Tämä uusi avainhallinta on selvästi edellistä helpompi. Se sekä säästää päivystyshenkilöstön työaikaa että vähentää työn keskeytymistä”, Tarvainen kertoo.
”Aiemmin avaimen katoaminen piti sisällään riskin vääriin käsiin joutumisesta. Tämä heikensi sekä vankien että henkilökunnan turvallisuutta kuin myös tietoturvaa. Lisäksi se aiheutti ajoittain kalliita lukkojen vaihtoja. Nyt sen sijaan, jos avain häviää, sen saa nopeasti merkittyä kadonneeksi, ja tilalle luotua uusi avain. Tämä vähentää asiattomien henkilöiden mahdollista pääsyä tiloihin”, Tarvainen jatkaa.
Joustaville kulkuoikeuksille on tarvetta, koska tulovaiheen jälkeen vangit käyvät säännöllisesti vankilan ulkopuolella.
”Työtoiminta toteutetaan suurelta osin siviilityössä. Monet käyvät myös opiskelemassa alueen oppilaitoksissa”, Tarvainen sanoo.
Jyväskylän avovankilan ovista löytyy myös muita vähemmän silmiinpistäviä, mutta tuiki tärkeitä, kiinteistön käyttäjiä palvelevia ominaisuuksia. Esimerkiksi ovien pinnat ovat otollisia haitallisten pieneliöiden leviämiselle kosketuksen kautta, ja siksi oviin asennetut mikrobeja nitistävät ABLOY ACTIVE -painikkeet ja -vetimet parantavat laitoksen hygieniatasoa.
”Asuinhuoneistojen oviin on asennettu ovensulkimet, jotka varmistavat, että ovet varmasti sulkeutuvat ja lukkiutuvat. Rakennusten sisäänkäynnit on varustettu sähkölukoilla. Lisäksi ovien antimikrobiset painikkeet parantavat osaltaan turvallisuutta. Kaiken kaikkiaan olemme saavuttaneet helposti toteutettavan turvallisuuden - myös tietoturvan ja yksityisyyden kannalta”, Tarvainen summaa.
Kello 22 päiväjärjestyksessä on vuorossa ”hiljaisuus”. Äänet avovankilan pihapiirissa vaimenevat ja ulko-ovet lukittuvat itsestään.
Hallitse lukitusta, avaimia ja kulkuoikeuksia joustavasti etäkulunhallinnan avulla.
Tartuntoja vähentävä antimikrobinen pinnoite oven heloihin.