Maunulan yhteiskoulun ja Helsingin matematiikkalukion kulkuoikeuksia voidaan nyt hallinnoida reaaliajassa.
Viipurin Reaalikouluna vuonna 1913 perustetussa oppilaitoksessa on aikojen saatossa päntätty niin kaupan alaa kuin maanviljelystä. Nykyään Maunulan yhteiskoulun ja Helsingin matematiikkalukion oppilaat saavat Suomen laajinta lukiotason matematiikanopetusta.
Oppilaitoksella on pitkä ja värikäs historia, ja monille se on enemmän kuin pelkkä opinahjo. Koulun vararehtori Terhi Olkkonen on viettänyt leijonanosan elämästään näiden seinien sisällä. ”Tulin tänne oppilaaksi vuonna 1981 ja aloitin opettajan työt 90-luvun alussa. Keväällä 1994 sain viran Maunulasta, ja tällä tiellä olen edelleen”, Olkkonen muistelee.
Olkkosen aloittaessa virassaan koulun lukitusjärjestelmänä oli mekaaninen ABLOY CLASSIC ja myöhemmin
ABLOY EXEC. Vuosien saatossa järjestelmään lisättiin yhä enemmän erilaisia sarjoituksia, ja yli kahdenkymmenen vuoden käytön aikana avaimia pääsi myös häviämään.
”Vaikka avaimia käyttää koulun koko henkilökunta, ei kaikilla voi olla pääsyä kaikkialle. Kulkuoikeuksia monimutkaistavat erikoisluokat ja hallinnolliset tilat”, joissa säilytetään esimerkiksi henkilötietoja, listaa Olkkonen.
Lisähaasteen tuovat myös vaihtuvat sijaisopettajat, joita Maunulassa on vuositasolla kymmenittäin.
”Kun lähes satapäisen henkilökunnan ja vaihtuvien sijaisopettajien välillä hallinnoidaan pariakymmentä eri kulkuoikeustyyppiä, on selvää, ettei perinteinen lukitusjärjestelmä ole paras ratkaisu”, Olkkonen tiivistää.
Kulunvalvontaan etsittiin uutta ratkaisua syksyn 2017 Turvallisuusmessuilta. Vertailun voittajaksi selviytyi ABLOY PULSE. Kun messuilla ennakkomarkkinoitu PULSE loppuvuodesta 2018 virallisesti lanseerattiin, oli aika kääriä hihat ja ryhtyä töihin.
Koulurakennusta käyttää päivittäin lähes tuhat henkeä. Jottei opetus häiriintyisi, uudistus toteutettiin oppilaiden joululoman aikana. Urakkaan valittiin Uudellamaalla, Tampereella ja Lahdessa toimiva Turvakolmio Group.
”Työt aloitettiin joulun välipäivinä, ja avaimet olivat luovutettavissa 7. tammikuuta. Uuden tuotteen asennus näin tiukassa aikataulussa laittoi meidät koville, mutta urakasta selvittiin kunnialla! Abloy tuki meitä koko projektin ajan”, kertoo Turvakolmion projektipäällikkö Anssi Pulkkanen.
ABLOY PULSE kerää sähköenergiaa avaimen työntöliikkeestä, joten ainoastaan lukijalla ohjattavat sähkölukot oli kaapeloitava. Käyttöönotto Maunulassa ei siis vaatinut erillisiä sähkövetoja esimerkiksi luokkien oviin, joissa sähkölukkorunkoa ei entuudestaan ollut. Tämä vähensi urakan kustannuksia ja lyhensi kestoa merkittävästi.
Uudessa lukitusjärjestelmässä jokaisella henkilökunnan jäsenellä on oma nimetty avaimensa, johon ohjelmoidaan sopivat kulkuoikeudet. Itse ohjelmointi tapahtuu päivittävän lukijan avulla, ja kulkuoikeuksia hallinnoidaan ABLOY ACCENTRA -pilvipalvelussa. Erityiskiitosta järjestelmä saa joustavuudestaan.
”PULSE-ratkaisun avulla tilapäisten kulkuoikeuksien hallinnointi on moninkertaisesti helpompaa. Jos opettaja pitää koululla iltatilaisuuden tai vahtimestarin on päästävä rakennuksen katolle, voidaan tämä mahdollistaa käden käänteessä”, Olkkonen kehuu.
Maunulan koululle kulkuoikeuksien lisäämistä tärkeämpää on kuitenkin niiden vaivaton poistaminen. Kun kadonnut avain kirjataan pilvipalveluun, tieto kuoletettavasta kulkuoikeudesta välittyy lukijan kautta muille avaimille. Tämän jälkeen päivitetty avain jakaa tiedon jokaiselle avaamalleen lukolle.
”Tärkein syy PULSE-ratkaisun valintaan oli tapa, jolla kadonneet avaimet päivittyvät järjestelmään. Jos jokainen rakennuksen kolmestasadasta lukosta joudutaan uudelleenohjelmoimaan yhden avaimen kadottua, ei vahtimestari ehdi muuta tehdäkään”, pohtii Olkkonen.
ABLOY PULSE on ainutlaatuinen lukitus- ja kulunhallintajärjestelmä, jossa avaimet ja lukot kommunikoivat keskenään.