Ruskan kultaiseksi värjäämien vaahteranlehtien alla seisovat 1800-luvulla rakennetut puu- ja tiilitalot, joiden välillä kulkevat päiväänsä aloittelevat lähihoitajat ja sairaanhoitajat. Rauhallinen pihapiiri sulkee ulos vilkkaan Töölön ja toimii puutarhamaisena ympäristönä Kivelän seniorikeskukselle, jossa ABLOY PROTEC² CLIQ -kulunhallintajärjestelmä takaa niin asiakkaiden kuin työntekijöiden turvallisuutta.
Kivelän seniorikeskus tarjoaa ikääntyneille lyhyt- ja pitkäaikaista ympärivuorokautista kuntoutusta ja hoivaa. Lisäksi keskus tarjoaa palvelukeskus- ja päivätoimintaa kotona asumisen tueksi muistisairaille, toimintarajoitteisille, työttömille ja omaishoidon piirissä oleville.
Historiallisiin rakennuksiin rakennettujen lääkehuoneiden turvallisuudesta pitää huolen Abloyn PROTEC² CLIQ -kulunhallintajärjestelmä, joka löytyy kaikista yksikön lääkehuoneista ja -kaapeista. Uudistus tarjosi mahdollisuuden uudenlaiseen sujuvuuteen ja hallintaan lääkehoidossa.
“Järjestelmän myötä pystyimme suunnittelemaan avaintenhallinnan lääkehoitosuunnitelman mukaisesti ja rakentamaan hallintaa henkilökohtaisten roolitusten kautta. Pystymme määrittelemään työntekijöiden avainten käyttöoikeudet eri lääkevalmisteet huomioiden sekä työvuorokohtaisesti ajastettuna. Nykyinen kokonaisuus tuo turvaa henkilöstölle, mutta ennen kaikkea asiakkaille”, Kivelän seniorikeskuksen johtaja Piia Sneck kertoo.
Yhteistyö alkoi pilottihankkeella, jossa järjestelmä asennettiin aluksi vain yhteen seniorikeskuksen yksikköön.
“Pilottihankkeen aikana pystyimme kehittämään roolitusta ja hankkimaan henkilökunnalle tarvittavaa koulutusta ennen suurempaa muutosta. Järjestelmä osoittautui todella toimivaksi, ja laajensimme CLIQ-järjestelmän kaikkiin lääkehuoneisiin ja -kaappeihin”, kertoo Sneck.
Kalenteriominaisuuden myötä avainten kulkuoikeuksia pystytään jakamaan henkilökunnalle työvuorojen mukaan. Työntekijöillä avaimet toimivat korkeintaan työvuoron ajan, jonka jälkeen avain lakkaa toimimasta. Avainten päivitys ei vaadi ylimääräistä työtä.
Muutoksessa oli tiiviisti mukana myös rakennusten omistajana toimiva Helsingin kaupunki.
“Aluksi jännitin, meneekö omaa työaikaa nyt muiden tärkeiden työtehtävien ohella avainten päivittämiseen. Oli mukava huomata, että henkilökunta pystyy koulutuksen jälkeen helposti tekemään avainten päivitykset. Ei tarvitse olla tekninen osaaja, että voi oppia käyttämään järjestelmää”, Helsingin kaupungin Kaupunkiympäristön teknisen tiimin tiimipäällikkö Niko Sainio kertoo.
Lääkehoidossa lakien ja toimintaohjeiden lisäksi turvallisuus oli tärkein lukitusta ohjaava asia. Kulkurekisteri ja järjestelmän etähallinta vähensivät pelkoa avainten väärinkäytöstä.
“Kaikki varmaan tiedämme sen kylmäävän tunteen, kun taputtelee taskujaan ja tajuaa, että avaimet ovat jääneet jonnekin – etenkin, jos avaimet vievät paikkaan, jossa säilytetään jotain erityisen tärkeää, kuten lääkkeitä. Nykyään katoamistapauksissa avaimen kulkuoikeuksia ei uusita, ja avain lakkaa toimimasta”, Sainio toteaa.
Muutos entisiin mekaanisiin avaimiin on suuri, mutta uuteen järjestelmään siirtyminen ei aiheuttanut ylimääräistä haastetta esihenkilöille tai työntekijöille.
“Tämä oli suuri muutos, joka toteutui ilman muutokseen usein liittyvää vastustamista. Siirtymä oli vaivaton ja palaute henkilökunnalta on ollut todella positiivista niin järjestelmän käytöstä kuin lisääntyneestä turvallisuuden tunteesta”, Sneck kertoo.
Sneck toivoo yhteistyön jatkuvan tulevaisuudessakin. “Uudistus on tehty hyvässä yhteistyössä Abloyn ja ABLOY-valtuutetun jälleenmyyjän kanssa ja uskomme, että tulevaisuudessa samanlaisia ratkaisuja voidaan hyödyntää laajemminkin vastaavissa tarpeissa.”
Hallitse lukitusta, avaimia ja kulkuoikeuksia joustavasti etäkulunhallinnan avulla.