Aurinko kimmeltää Pyhäselän järven jäällä Kukkosensaaressa, kolme kilometriä Joensuun keskustasta. Olemme Joensuun kalastuskunnan omistamalla kalamaja Kalmonkatiskalla, joka on saanut nimensä sijainnistaan kallion päällä Kalmonniemen nokassa. Siinä missä majaan kuljettiin aiemmin fyysisillä avaimilla, on majan varaus ja sen käyttö toiminut maaliskuusta 2024 lähtien täysin automatisoidusti ilman minkäänlaisia fyysisiä tunnisteita.
Kalamaja rakennettiin 10 vuotta sitten varattavaksi kaikille, jotka haluavat nauttia eräretkeilystä ja järven antimista puhtaassa pohjoiskarjalaisessa luontomaisemassa. Vuosittaisia käyttäjiä kalamajalla on 300–400 aina kalastuskunnan jäsenistä vaihto-opiskelijoihin. Parisen vuotta sitten kalastuskunnalla herättiin siihen, että avaintenhallinta alkoi käydä liian työlääksi, ja osa avaimista jäi palauttamatta.
“Aikaisemmin kalamajan vuokraus tapahtui varausohjelman kautta, jonka jälkeen avaimet täytyi hakea noin viiden kilometrin päässä kalamajalta sijaitsevasta kalastusliikkeestä ja palauttaa sinne käytön jälkeen. Aloimme saada käyttäjiltä palautetta siitä, että avainten noutamiseen ja hakemiseen kului liikaa aikaa. Lisäksi yksi konkreettinen ongelma oli se, että avaimia jäi taskuun”, Joensuun kalastuskunnan varapuheenjohtaja Matti Toivanen kertoo.
Ongelman ratkaisemiseksi kalastuskunta lähestyi lukituksen asiantuntija BLC Turvaa, joka alkoi suunnitella ratkaisua yhdessä Abloyn ja tilanvarausjärjestelmästä vastanneen Asio-Datan kanssa. Tästä alkoi pilottihanke, jossa alun perin yrityskäyttöön suunniteltua, avaimettoman mobiilikulkemisen mahdollistavaa ABLOY CUMULUS -kulunhallintaratkaisua alettiin testaamaan ja kehittämään ensimmäistä kertaa kuluttajakäytössä.
“CUMULUS-järjestelmä on alun perin suunniteltu yrityskäyttöön korkean turvallisuuden kohteisiin. Pilottihankkeessa tästä toteutettiin myös kuluttajakäyttöön soveltuva ratkaisu, joka on sekä asiakkaille että hallinnoijille todella helppo käyttää”, Jouni Asikainen BLC Turvalta sanoo.
Pilottihankkeessa avaimettoman ABLOY CUMULUS -lukituksen ja Asio-Data-varausjärjestelmän integraation ansiosta minkäänlaisia fyysisiä avaimia tai kulkutunnisteita ei enää tarvita. Kun käyttäjä on varannut ajan Asio-tilanvarausjärjestelmän kautta, hän vastaanottaa CUMULUS-mobiilisovellukseen virtuaalisen avaimen, jolla kalamajan CUMULUS-riippulukon saa avattua varattuna aikana. Saman järjestelmän kautta hoituu myös laskutus, jonka seuraaminen ja hallinta on erityisen tärkeää voittoa tavoittelemattomalle kalastusyhdistykselle. Myös kalamajan sijainti sähköverkon ulottumattomissa ei ole ongelma: paristoilla ja Bluetooth-yhteydellä toimivalla CUMULUS -riippulukolla yhteydet pelaavat missä tahansa.
Kun ratkaisua alettiin testaamaan sisäisesti, oli suurin huolenaihe lukon toiminta kovassa pakkasessa.
“Testit alkoivat käytännössä vuoden 2023 alussa, jolloin ratkaisua testattiin erilaisissa olosuhteissa. Pakkanen oli yksi tekijä, jota pelättiin alussa eniten, mutta nopeasti kävi ilmi, että lukko toimii loistavasti myös Pohjois-Karjalan kovissa pakkasissa ja kosteissa olosuhteissa. Ainoat ongelmat liittyivät ikäihmisten opastukseen, mutta tämäkin saatiin taklattua parantamalla ohjeistusta varausjärjestelmän sisällä”, kalastuskunnan Matti Toivanen kommentoi.
Yhteisen kehitystyön ansiosta Kalmonkatiskalla on käytössään vaivaton ja täysin automatisoitu kulunhallinta- ja varausjärjestelmä, josta pääsevät hyötymään jatkossa myös muut Abloyn ja BLC Turvan asiakkaat.
“Yhteistyö Asio-Datan, Abloyn ja kalastuskunnan kanssa toimi erittäin hyvin. Pilottihanke oli meille hyvä yhdessä oppimisen kokemus, jonka kautta pystymme palvelemaan jatkossa asiakkaitamme entistä paremmin”, BLC Turvan Jouni Asikainen kiteyttää.
ABLOY CUMULUS on avaimeton kulunhallintaratkaisu ammattilaisten käyttöön. Se mahdollistaa lukkojen avaamisen ja hallitsemisen turvallisesti, kustannustehokkaasti ja vaivattomasti älypuhelimen avulla.