Kainuun Keskussairaala

Älykkäässä sairaalassa ei avaimia kanneta

Tulevaisuuden sairaala on kaikkea muuta kuin staattinen rakennus. Kajaanin Sairaalanmäelle nousevan Kainuun uuden keskussairaalan suunnittelun lähtökohtina ovat potilaan kuntoutumisen tukeminen, tehokkaan ja joustavan hoitotyön mahdollistaminen sekä muuntojoustavuus tulevaisuuden tarpeita varten. Talo- ja rakennusteknisten ratkaisujen lisäksi modernin sairaalan tarpeet on huomioitu myöskulunvalvonnassa – kokonaisuudessaan vuonna 2021 valmistuva sairaala on teknisten tilojen ovia lukuun ottamatta lähes avaimeton.

“Sairaalan suunnitteluvaiheessa kävimme läpi vaihtoehtoja, kuinka hoitohenkilökunnan olisi mahdollisimman nopeaa ja vaivatonta liikkua ja tehdä työnsä. Käyttäjällä oli toive avaimettomasta sairaalasta”, Skanska Talonrakennus Oy:n projektipäällikkö Taneli Korhonen valottaa.

Ratkaisuksi valittiin Abloyn langaton Aperio-teknologia, jonka avulla sairaalan sisäovet voidaan liittää osaksi sairaalan kulunvalvontajärjestelmää ilman kaapelointia tai ovien operointia.

“Jos sairaalan kaikkiin 2300 oveen olisi asennettu perinteinen langallinen kulunvalvonta, kustannukset olisivat nousseet suuruusluokaltaan puolella miljoonalla eurolla. Muista vaihtoehdoista Abloyn Aperio erottui edukseen joustavien integraatiomahdollisuuksiensa vuoksi”, Korhonen kertoo.

Kaiken kaikkiaan Aperio-teknologiaa tulee olemaan noin 1000 ovessa – osa H100-painikkeita, osa L100-lukijoita. Tyypillisimpiä kohteita ovat lääkäreiden vastaanottohuoneet ja päivystäjien lepohuoneet, joiden lisäksi teknologiaa on hyödynnetty esimerkiksi julkisella käytävillä sijaitsevissa henkilökunnan wc-tiloissa, joihin kiireellisellä henkilökunnalla on oltava aina etuajo-oikeus.

Aperion liittämisen kulunvalvontaan toteutti Caverion, jolla on ennestään kokemusta suurista Aperio -kohteista. ”Aperio on ainoa järkevä tapa toteuttaa näin laaja avaimeton järjestelmä”, toteaa Caverionin liiketoimintapäällikkö Jussi Aaltojärvi.

Nousevan trendin suunnannäyttäjä

Kulunvalvonnan näkökulmasta sairaala on tyypillinen kohde. On useita erilaisia kriittisiä tiloja, joiden kulkua tulee rajoittaa, mutta samalla oikeiden henkilöiden on päästävä oikeisiin paikkoihin mahdollisimman helposti ja nopeasti. Siinä missä entisessä sairaalassa hoitajan avainnipussa saattoi olla neljä erilaista avainta, hoituu kulku uudessa sairaalassa tunnisteilla.

Kainuun soten suunnittelukoordinaattori Merja Näsänen kertoo uuden ratkaisun herättäneen positiivista keskustelua. “Kun olemme käyneet uusia tiloja ja käytäntöjä läpi hoitohenkilökunnan kanssa, moni on iloinnut, että pääsee avainnipusta eroon. Ennen oli arkea, että juostiin avainten perässä, kun joku lähti syömään ja hänellä oli ne lääkekaapin avaimet”, Näsänen sanoo.

Korhosen mukaan avaimettomuus on uusien sairaaloiden nouseva trendi, kun vanhemmissa kuljetaan vielä isot avainniput taskussa. Yleisen turvattomuuden lisääntymisen myötä sairaaloiden turvallisuuteen kiinnitetään entistä enemmän huomiota, mikä vaatii langattomilta ratkaisuilta äärimmäistä toimintavarmuutta.

”Lukituksen ja kulunvalvonnan suunnittelussa on tehty iso työ yhdessä AM Lukkoasema Kajaanin Risto Haataisen kanssa. Kaikki asiat on mietitty ovi ovelta ja kaikista näkökulmista – keitä siellä kulkee, mihin aikaan ja mihin suuntaan. Täältä jo moni odottaa hyviä käyttökokemuksia, jotka tulevat vahvistamaan avaimettomuuden roolia tulevaisuuden sairaaloissa”, Näsänen kertoo.

Käytetyt ratkaisut

  • Aperio

    Langaton Aperio avaa uusia ovia kulunhallintaasi.