Helsingin päärautatieasema

Kansallisaarretta turvaamassa – ABLOY PULSE varmistaa historian ja tulevaisuuden sujuvan kohtaamisen Helsingin päärautatieasemalla

Aamun ensimmäiset valonsäteet liukuvat pitkin jyhkeitä graniittiseiniä, joiden huippu yltää lähes 50 metriin saakka Helsingin keskustan ylle. Sieltä voi nähdä kaupungin heräävän: ihmiset kulkevat vilkkaina ohi lyhdynkantajien, joiden katseiden alla on vietetty aikaa ja kohdattu ystäviä, juhlittu sankareita ja osoitettu mieltä, koettu jälleennäkemisiä ja jäähyväisiä sekä eletty arkea ja tavoiteltu unelmia. Olemme Eliel Saarisen suunnittelemalla Helsingin päärautatieasemalla, jonka ikoninen arkkitehtuuri kantaa yli sadan vuoden historiaa, mutta taustalla sykkii moderni teknologia. Digitaalinen ABLOY PULSE -lukitusjärjestelmä varmistaa kulttuurihistorian ja tulevaisuuden turvallisen kohtaamisen. 

Osana aseman monivuotista kehityshanketta myös lukitus ja kulunhallinta haluttiin tuoda tähän päivään.

“Ennen uutta järjestelmää avainhallinta oli melkoinen kaaos, ja meillä oli paljon tilanteita, joissa oikeaa avainta ei löytynyt. Kiitos PULSE-järjestelmän, valtava avainnippu on vaihtunut yhteen avaimeen, joka avaa kaikki tarvittavat ovet”, aseman kiinteistömanageri Susanna Mehtonen kertoo.

Järjestelmä mahdollistaa yksilöllisten kulkuoikeuksien luomisen kullekin käyttäjälle, mikä on omiaan aseman kauppakeskusmaisessa ympäristössä, jossa on erilaisia liiketiloja, toimistoyrittäjiä sekä monenlaisia toimijoita kolmannen osapuolen palveluntarjoajineen. Vuokralaisten vaihtuessa avaimet on helppo siirtää seuraavalle vuokralaiselle, ja kulkuoikeuksien muutokset hoituvat helposti pilvipalveluna toimivalla ohjelmistolla. Erilliseen lukkojen ohjelmointiin ei ole tarvetta, koska tieto muutoksista leviää järjestelmässä lukijoiden kautta avaimille.

Kulttuurihistoriaa kunnioittava lukitusuudistus

Kulttuurihistoriaa kunnioittava lukitusuudistus

Koska päärautatieasema on kulttuurihistoriallisesti merkittävä ja vahvasti suojeltu kohde, ei lukitus- tai muitakaan uudistuksia voida tehdä mielivaltaisesti.

“Kaikki muutokset asemalla tehdään yhdessä Museoviraston kanssa tarkkoja asetuksia noudattaen, ja siksi myös ovien ulkonäköä ei voi noin vain muuttaa. Tässä PULSE-järjestelmän retrofit-ominaisuus oli äärimmäisen tärkeä. Sen ansiosta lukitusjärjestelmä pystyttiin päivittämään vaihtamalla vain lukkopesä, jolloin oven ulkonäkö säilyy ennallaan”, Mehtonen sanoo.

Koska PULSE saa tarvitsemansa energian avaimen työntöliikkeestä ja lukkojen perustoiminta ei siten vaadi kaapelointeja, ei kaapelivetojakaan tarvinnut hyväksyttää Museovirastolla.

Ikonit yhteistyössä

Abloyta ja Helsingin päärautatieasemaa yhdistää paitsi yhteistyö ja vahva asema suomalaisessa kulttuurissa, myös ikä: vuonna 1919 nimittäin avattiin sekä Eliel Saarisen suunnitteleman asemarakennuksen että Emil Henrikssonin patentoiman alkuperäisen ABLOY-lukon myötä perustetun yrityksen ovet – vastikään itsenäistyneessä Suomessa.

“Sekä Abloy että päärautatieasema ovat kaikkien suomalaisten tuntemia ikoneita. Tässä yhteistyössä aseman historia, nykytila ja tulevaisuus on hyvä rakentaa”, Jääskeläinen kiteyttää. 

Käytetyt ratkaisut

  • ABLOY PULSE

    ABLOY PULSE on ainutlaatuinen lukitus- ja kulunhallintajärjestelmä, jossa avaimet ja lukot kommunikoivat keskenään.