Kiinnostaako sinua avaimeton kulkeminen, mutta esitellessäsi asiaa taloyhtiössä, saat vastaasi epäileviä katseita ja voimakasta vastarintaa. Tämä tilanne on varmasti monelle tuttu ja itsekin olen törmännyt taloyhtiötapahtumissa torjuviin reaktioihin aiheesta keskustellessa. Uuden vastustus on täysin luonnollinen reaktio ja se on ymmärrettävää varsinkin taloyhtiömaailmassa, jossa käyttäjiä ja tarpeita on hyvin erilaisia.
Entä jos asiat voisikin tehdä toisin?
Mitä jos pitkiä keskusteluja hallituksessa ja yhtiökokouksessa ei enää tarvitsisi käydä ja päätöstä avaimen muodosta ei tarvitsisi enää tehdä taloyhtiötasolla? Optimitilanteessa avaimetonta kulkemista kaipaavat voisivat kulkea huoneistoonsa joko mobiililaitteella tai koodilla ja perinteinen avainkulku olisi mahdollinen halukkaille ja tämä kaikki olisi riippumatonta taloyhtiön valitsemasta avainjärjestelmästä. Kiinnostuisitko, jos kertoisin tämän olevan mahdollista jo nyt? Entä miltä kuulostaisi ajatus vara-avainten jättämisestä historiaan ja mahdollisuudesta avata oma kotiovi etänä vaikka toiselta puolelta maailmaa? Sekin on jo mahdollista.
Mitä avaimeton kulku edellyttää asukkaalta ja taloyhtiöltä?
Taloyhtiön lukitusratkaisu voi olla mekaaninen tai digitaalinen. Avaimettoman kulkemisen mahdollistaminen edellyttää ainoastaan lukijoiden hankintaa ulko-oviin, jolloin niistä päästään kulkemaan myös koodilla tai mobiililaitteella. Digitaalista lukitusta hankkiessa porrasulko-ovien varustaminen lukijoilla on nykyään jo kaiken lähtökohta ja mekaanisen lukituksen rinnalle muutama lukija ulko-oviin on helposti toteutettavissa. Kun yhtiö on huolehtinut omasta osuudestaan, voi kukin asukas tehdä itse päätöksen riittääkö taloyhtiön valitsema ratkaisu täyttämään kulkemisen tarpeet vai haluaako hankkia täydennyksenä omaan kotioveensa lisää älyä. Hankkimalla oveen Yale Linus -älylukon on mahdollista kulkea kotiin mobiililaitteella ja hallinnoida oman kotioven kulkuoikeuksia, lisäosan avulla myös oven etäaukaisu onnistuu mistä vain ja milloin vain. Lisävarusteena myytävän näppäimistön avulla kulku onnistuu myös koodilla.
Mitä tämä sitten maksaa?
Kaiken uuden ja älykkään ajatellaan yleensä olevan kallista – varsinkin nykyään, kun hinnat nousevat jatkuvasti kiihtyvään tahtiin. Kaikki on kuitenkin suhteellista ja vaihtoehtoiskustannuksiakin kannattaa miettiä. Jos taloyhtiöön hankitaan digitaalinen lukitusjärjestelmä, ei yhtiölle koidu avaimettoman kulun mahdollistamisesta alaoveen lainkaan ylimääräisiä kustannuksia. Jos taas taloyhtiössä päädytään mekaaniseen ratkaisuun tai halutaan täydentää olemassa olevaa lukitusta, on kustannus pienimmillään joitakin satoja euroja per lukijalla varustettava ovi (tyypillisesti kerrostalon porrasulko-ovi eli alaovi).
Asukkaalle oman oven älylukon kustannukset ovat edullisimmallaan luokkaa 300 euroa per huoneisto. Tästä voi lähteä miettimään, että mitä jos lisäavainten tilaamisen sijaan useampi käyttäjä kulkisikin huoneistoon mobiilisti tai koodilla? Lisäavaimista kertyy äkkiä yli 100 euron kustannus, jolloin älylukon kustannus ei tunnukaan enää niin suurelta. Huomioitavaa on myös, että avainmäärän kasvaessa riski avaimen katoamiseen kasvaa. Kannattaa siis miettiä asioita kahdesti ja useammasta näkökulmasta ennen kuin torjuu ajatusta kustannuksiin vedoten.
Olkaa siis rohkeasti yhteydessä meihin Abloyn tai Abloy-valtuutettujen lukkoliikkeiden ammattilaisiin, kun helpompi ja joustavampi kulkeminen taloyhtiössä kiinnostaa!