BLOGI

ABLOY Koti: Asumisen ratkaisut rakennetaan yhdessä, palveluverkostoissa

perhe rappukäytävässä, ovi aukiperhe rappukäytävässä, ovi auki

Tulevaisuuden asumisen ratkaisut edellyttävät eri järjestelmien hallinnointia kokonaisuutena. Asukkaalle älykäs verkosto merkitsee sujuvampaa ja turvallisempaa arkea. Esimerkiksi asunnon vuokrasopimuksen allekirjoitettua voidaan vuokralaiselle tarjota heti pääsy asukkaan verkko- ja mobiilipalveluihin päivittäisten asioiden ja vuokratietojen hallinnointia varten. Mobiiliavaus mahdollistaa uuden asunnon käyttöönoton ja hallinnoinnin vieläkin nopeammin. Alustojen avulla eri toimijoiden fyysiset ja digitaaliset ratkaisut voidaan yhdistää ja tarjota asukkaalle räätälöityinä palvelukokonaisuuksina.

Useat yhteiskunnalliset tekijät tuottavat muutospaineita asumiseen. Tavoitteena on tehdä asumisesta entistä turvallisempaa, helpompaa ja ekologisesti kestävämpää. Valinnat vaikuttavat siihen, millaisia tarpeita asuinympäristön yksityisiin ja jaettuihin tiloihin kohdistuu ja kuinka niitä käytetään. Kaupunkien kasvaessa asumisen käytännöt ja sosiaalisuuden tarpeet ovat muutoksessa. Esimerkiksi ikääntyminen, lapsiperheiden arjen hallinta, palvelujen yksilöllistyminen ja digitalisaation vauhdittama toimintatapojen murros ovat merkittäviä ajankohtaisia teemoja, jotka johtavat asuinympäristön kehitystarpeisiin.

Sujuva asukaskokemus edellyttää toimivia palvelujen ja tuotteiden verkostoja eli ekosysteemejä sekä järjestelmien hallinnointia yhtenä kokonaisuutena. Asukkaalle älykäs ekosysteemi merkitsee mukavaa, sujuvampaa ja turvallisempaa arkea. Kiinteistönomistajalle yhteensopivat ratkaisut mahdollistavat niiden paremman hallittavuuden sekä säästöt elinkaarikustannuksissa energian ja ylläpitovaatimusten osalta.

 

Rajapintoja yhdistämällä asukkaille tuotetaan saumatonta palvelua

Abloy Oy kehittää tulevaisuuden rakentamisen ja asumisen turvallisuus- ja lukitusratkaisuja yhdessä käyttäjien ja kumppanien kanssa, käyttäjälähtöisesti. Teemme pitkäjänteistä yhteistyötä ja rakennamme kansainvälisiä, valtakunnallisia sekä alueellisia verkostoja kestävien asumisen ratkaisujen kehittämiseksi.

Digitalisaatio muuttaa ja muovaa edelleen toimintaympäristöä ja yhteistoiminnan tapoja. Toisiinsa yhdistetyt ratkaisut ja niiden väliset tietovirrat mahdollistavat asukkaan sujuvan arjen. Digitaalisten ratkaisujen lisääntyminen lisää sovellusten välisten rajapintojen yhdistämisen tarvetta loogiseksi kokonaisuudeksi. Näin asukkaalla ja kiinteistön muilla keskeisillä sidosryhmillä on mahdollisuus saumattomaan palvelupakettiin. Liian monen viestintäkanavan ja järjestelmän käyttö aiheuttaa informaatiotulvaa, vie aikaa ja heikentää merkittävästi käyttökokemusta.

Palveluverkoston keskeinen merkitys asumisessa on, että verkoston innovatiiviset toimijat täydentävät sen osaamista ja kykyjä. Ne myös luovat ratkaisujen ja palvelujen yhdistämisellä lisäarvoa, jota ei muuten pystyttäisi tuottamaan. Koko digitalisaation ydin on asiakaslähtöisyys.

 

Lisäarvoa yhteisöllisyydestä ja palvelutarjonnasta 

Asiakaslähtöisyyden ohella älykkään asumisen kehittämisessä korostuu yhteisöllisyys, ja ratkaisut tukevat erilaisten yhteisöjen syntyä. Teknologian sulautumisen lisääntyessä, väestön ikääntyessä ja monimuotoistuessa sekä verkostomaisen toiminnan kasvaessa, tulevaisuuden asumiseen yhdistyy aiempaa enemmän palveluita: ruokahuoltoa, siivousta, kiinteistön huoltotoimenpiteitä, harrasteita, hoivaa ja niin edelleen.

Tekoäly ja sen järkevät ja konkreettista hyötyä tuottavat sovellukset helpottavat ihmisten arkea ja kiinteistöjen kunnossapitoa yhä enenevissä määrin. Resurssien käytön vähentäminen ja resurssiviisaat ratkaisut ovat investointi tulevaan mahdollistaen pidemmän aikavälin kustannussäästöjä, parantaen asumisviihtyvyyttä ja nostaen asuntojen arvoa.

 

Resepti asumisen palveluihin: innovatiiviset yhteisöt ja laadukkaat sovellusrajapinnat

Ohjelmointirajapintoihin pohjautuvan API-talouden (API, application programming interface) myötä perinteisesti monivaiheiset prosessit tiivistyvät asukkaan kannalta ilahduttavan ketteriksi palveluiksi. Rajapintoihin perustuva yhtenäinen kokemus mahdollistaa aiemmin jopa viikkoja kestäneen prosessin valmistumisen lähes reaaliaikaisesti. Asukassovellusten kautta asiointia voi hoitaa kätevästi mistä ja milloin vain, ja rajapintojen kautta voidaan yhdistää esimerkiksi asukkaat ja lähialueiden palveluntuottajat. Mobiiliavaus mahdollistaa asunnon helpon ja turvallisen pääsynhallinnan ja digitaalisten avainten jakamisen ystäville, vuokraajille, siivoojille ja muille toimijoille.

Nykyaikaisten rajapintojen käyttäjälähtöinen hyödyntäminen on kuitenkin perusedellytys palveluiden digitalisointiin. Suuria innovaatioita ja palveluita ei enää tehdä omissa poteroissa, vaan arvo perustuu rajapintojen yhdistämiselle ja hallitun avoimelle yhteisön hyödyntämiselle. Olennaista on luottamusta rakentava avoin vuorovaikutus ja kohtaamiset eri taustoista tulevien organisaatioiden kesken. Asumisen ekosysteemin keskiössä ovat asukkaat ja heidän moninaistuvat asumisen tarpeet ja odotukset. Onnistuminen vaatii verkoston ratkaisuilta hyviä rajapintoja ja integraatiovalmiuksia. Tärkeintä on kuitenkin yhteisön rohkeus, avoimuus sekä uudistushalu.

Kiinnostuitko? Tervetuloa osastollemme Isännöintipäivillä Jyväskylässä 21.–22.9.2022.

  • ABLOY Koti

Tero Kosonen

Kirjoittaja työskentelee Abloylla liiketoiminnan kehityspäällikkönä vastuualueenaan ekosysteemikumppanuudet. Terolla on usean vuoden kokemus digitaalisten ratkaisujen kehityksestä, integraatio- ja API-palveluista sekä kumppanuuksista erilaisissa liiketoiminnan ja järjestelmäkehityksen tehtävissä. Kehityksen vauhdittamiseksi ja asukaskokemuksen optimoimiseksi Abloy etsii kumppaneita koko asumisen arvoketjussa.