Putkilukkoja eli kiinteistön ulkoseinässä olevia avainsäilöjä käyttävät monet yhteiskunnallisesti merkittävät toimijat, kuten energiayhtiöt, vesilaitokset, teleyhtiöt ja pelastuslaitokset, joiden on päästävä nopeasti kiinteistöön poikkeus- ja hätätilanteissa.
Näiden järjestelmien osalta on ehdottoman tärkeää, että ne ovat toimivia, turvallisia ja ajan tasalla. Käytössä tulisi vähintäänkin olla lukitusratkaisu, jonka patentti on edelleen voimassa. Turvallisempi vaihtoehto on järjestelmä, jossa perinteinen mekaaninen lukitus ja moderni elektroninen pääsynhallinta yhdistyvät. Elektromekaanisen tai jopa täysin avaimettoman, mobiilipohjaisen kulunhallintaratkaisun avulla esimerkiksi kadonnut avain voidaan helposti estää. Elektronisilla järjestelmillä voidaan tehokkaasti ehkäistä esimerkiksi sellaisia putkilukkojen mekaanisiin lukituksiin liittyviä ongelmia, joita viime aikoina mediassakin on ollut esillä.
Usein lukitusjärjestelmien päivitystarpeet ovat hyvin yritysten ja muiden toimijoiden tiedossa, mutta päivityksien lykkääminen voi tuntua helpolta paikalta säästää. Uusiminen vaatii investointeja ja tarkkaa suunnittelua, eikä mittavan avainsäilöjärjestelmän vaihtaminen tapahdu yhdessä yössä. Kuitenkin se kannattaa, sillä se vähentää riskejä ja lisää sujuvuutta.
Älykkäät ratkaisut vähentävät riskejä
Järjestelmien turvallisuutta voi parantaa muun muassa noudattamalla Finanssiala ry:n avainturvallisuusohjetta. Ohjeen mukaan ulkoavainsäilössä säilytetään vain kiinteistön reittiavainta, jolla pääsee ulko-ovesta sisään tai ennalta sovittuun tilaan – ei koskaan kiinteistön yleisavainta. Sisätiloissa voi tarvittaessa säilyttää yleisten tilojen sisäoviin sopivaa avainta. Mekaanisissa järjestelmissä kuitenkin erityisesti patentin raukeaminen aiheuttaa haasteita. Kun avaimen patentilla vahvistettu kopiosuoja päättyy, avaimen voi usein kopioida vaikka lähimmällä suutarilla. Näin kasvaa riski, että putkilukon avain tai sen kopio päätyy vääriin käsiin. Patentin ollessa voimassa lisäavaimia voi tilata vain Abloy-valtuutetun lukkoliikkeen kautta Abloyn tehtaalta.
Vanhentuvista mekaanisista ratkaisuista siirrytäänkin yhä enenevissä määrin elektromekaanisiin ja digitaalisiin ratkaisuihin, joissa on pitkä elinkaari. Näissä alati päivittyvissä älykkäissä ratkaisuissa on helppo määritellä, miten kauan, minä päivinä tai minä vuorokauden aikoina kulkuoikeudet ovat voimassa sekä jopa millä rajatulla alueella. Hallintajärjestelmässä voidaan myös määritellä turvallisuustaso – avaimen voimassaoloajan voi asettaa vaikka tunniksi kerrallaan.
Jos elektromekaaninen avain katoaa, sen käyttöoikeuksien uusiminen estetään järjestelmässä. Tämä vähentää turvallisuusriskejä ja lisäkustannuksia, koska uudelleensarjoitusten tarve vähenee. Älykkäät ratkaisut tuovat myös joustavuutta. Esimerkiksi PROTEC² CLIQ -avaimien oikeuksia voi päivittää joustavasti CLIQ Connect -mobiiliratkaisulla, mikä lisää tehokkuutta ja säästää ajokilometrejä. Vastaavia hyötyjä on luonnollisesti myös täysin avaimettomilla ratkaisuilla.
Turvallinen ja ajantasainen lukitusjärjestelmä on kaikkien etu
Putkilukkojärjestelmän ylläpito on sen asentaneen toimijan vastuulla – kiinteistön ulkoseinässä voi olla esimerkiksi teletilojen, energiayhtiön, vesilaitoksen, jätehuollon tai taloyhtiön avainsäilö. Oli käyttäjä kuka tahansa, on tärkeä varmistaa, ettei talossa käytetä patentittomia tai vanhentuneita järjestelmiä. Jos lukitusjärjestelmän päivitys on ajankohtaista, Abloy ja Abloy-valuutetut lukkoliikkeet auttavat mielellään löytämään sinulle parhaan ratkaisun. On niin asukkaiden, isännöitsijän kuin avainsäilöjen käyttäjien etu, että kiinteistöissä käytetään ainoastaan turvallisia, ajantasaisia järjestelmiä, ja että avaimia säilytetään ja hallitaan asianmukaisesti.
Ota yhteyttä asiantuntijoihimme!